Sælernes ”Grådige” appetit!

 

Læserbrev v. Evan Larsen 

Fiskerne har i ti år måtte kæmpe med sælerne og deres glubske appetit og her de senere år er kommet til, at sælerne tæppebomber det danske havmiljø med parasitter og orm.

En spredning der er altødelæggende for mangfoldigheden og biodiversiteten i havet – nu kan de selvsamme sæler også have fugleinfluenzaen type H5N8.Som om det ikke er nok, at grå og spættede sæl, nu har nået et faretruende antal, så støder der nu også sygdomme til som Fugleinfluenzaen H5N8, der netop i februar er blevet fundet i en død dansk sæl på Fyn.

Så sælernes spredning af parasitter er nu blevet suppleret af det, som Dansk Veterinær Konsortium kalder en såkaldt højpatogen fugleinfluenzavirus af sub-typen H5N8 i en spættet sæl. Det er første gang, der er fundet højpatogen fugleinfluenzavirus i sæl i Danmark.

De meget aktive miljøorganisationer er kommet meget nemt omkring denne oplysning om »Fugleinfluenza i dansk sæl«, som Statens serum Institut har meldt ud i en meddelelse i februar måned i år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er blevet påvist fugleinfluenza i en dansk spættet sæl. foto: DTU Tim Kaare Jensen Der er blevet påvist fugleinfluenza i en dansk spættet sæl
SSI skriver i meddelelsen, at sælen blev fundet død på en strand på Sydvestfyn i september 2021 og undersøgt på Center for Diagnostik på DTU som led i sygdoms-overvågningen af faldvildt.
Sælen var afmagret med udtalte hudforandringer på store dele af kroppen af uvis betydning og årsag. Der blev påvist influenzavirus i lungen, men ellers kunne der ikke påvises andre sygdomsfremkaldende organismer, der kunne forklare, hvorfor sælen var død.
Sæler er kendt for at være modtagelige for fugleinfluenzavirus. Når pattedyr som sæler smittes med virus fra fugle, er der risiko for, at virus muterer og tilpasser sig sin nye værtsart og pattedyr generelt.

714total visits,1visits today

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *